Tatil rezervasyonunuzu iptal etmek zorundasınız! Haklarınızı biliyor musunuz?

Neredeyse tüm yıla yayılan çalışma hayatının ardından bir tatil rezervasyonu yaptırdınız. İple çekiyorsunuz. Biranda hiç de hesaplamadığınız bir gelişme oldu. Hayat bu ! Çok sayıda kişi böyle talihsiz sürprizlerle karşılayabiliyor. Bu durumda rezervasyonunuzda nasıl değişiklik veya iptal yapacaksınız? Bu konudaki hukuki haklarınız neler? İşte bu yazının konusu tatilin zehir olmaması üzerine. Önce turizmle ilgili kavramları bilmemiz gerekiyor.

PAKET TUR SÖZLEŞMESİ NEDİR?

Konuya öncelikle paket tur sözleşmesinin açıklaması yaparak giriş yapalım. Paket tur,  günümüzde sıklıkla bireyler tarafından başvurulan ve daha uygun fiyat imkânı sunan ve kişiler tarafından tatilin cazip gelmesi ve bu cazipliğin değerlendirilerek faydalanılan bir sözleşme türü.

Paket tur tatil sözleşmesi, paket tur düzenleyicileri veya aracıları tarafından, ulaştırma, konaklama veya başka turizm hizmetleri hizmetlerin en az ikisinin her şey dahil olduğu fiyatla satılmasını veya satılmasının vaat edilmesini, aynı zamanda hizmetin en az 24 saatten uzun bir süreyi ya da 24 saatten az ama gecelik konaklamayı içerdiği sözleşme.

İşte bu sözleşmede değişiklik veya iptal yapacağımız zaman aşağıdaki hususlara dikkat etmemiz gerekiyor:

30 GÜNDEN ÖNCE TAM ÜCRET İADESİ

Sözleşmenin feshi;

PAKET TUR SÖZLEŞMELERİ YÖNETMELİĞİ

 MADDE 16

  •  (1) Katılımcı, fesih talebini paket tur düzenleyicisi veya aracısına yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı ile bildirmek kaydıyla sözleşmeyi tek taraflı olarak feshedebilir.
  • (2) Paket turun başlamasından en az otuz gün önce yapılan fesih bildirimlerinde, ödenmesi zorunlu vergi, harç ve benzeri yasal yükümlülüklerden doğan masraflar hariç olmak üzere, herhangi bir kesinti yapılmaksızın katılımcının ödemiş olduğu bedel kendisine iade edilir.
  • (3) Paket turun başlamasına otuz günden daha az bir süre kala yapılan fesih bildirimlerinde, paket tur sözleşmesinde belirtilmek şartıyla belirli bir tutar veya oranda kesinti yapılabilir.
  • (4) Katılımcının gerekli tüm özeni göstermesine rağmen öngöremediği ve engelleyemediği bir durum veya mücbir sebep nedeniyle paket turun başlamasına otuz günden daha az bir süre kala fesih bildiriminde bulunması halinde, ödenmesi zorunlu vergi, harç ve benzeri yasal yükümlülüklerden doğan masraflar ile üçüncü kişilere ödenip belgelendirilebilen ve iadesi mümkün olmayan bedeller hariç olmak üzere, herhangi bir kesinti yapılmaksızın katılımcının ödemiş olduğu bedel kendisine iade edilir.
  • (5) Bu madde kapsamında yapılacak bedel iadelerinin, fesih bildiriminin paket tur düzenleyicisi veya aracısına ulaşmasından itibaren on dört gün içerisinde katılımcıya yapılması zorunludur.

PAKET TUR SÖZLEŞMELERİ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİĞİN Geçici 1. Maddesinde

 “Bu Yönetmeliğin 16. maddesi kapsamında yapılan bedel iadelerinin, fesih bildiriminin paket tur düzenleyicisi veya aracısına ulaşmasından itibaren on dört gün içerisinde yapılması esastır.” Düzenlemesine yer verilmiştir.

Geçici 1. Maddenin devamında ise “Ancak, COVİD-19 salgını nedeniyle, 5/2/2020 tarihinden itibaren ifası öngörülen ve hava yolu ile ulaştırma içeren paket tur sözleşmelerine ilişkin bedel iadelerinde, paket tur düzenleyicisi veya aracısı tarafından hava taşıma işletmelerine ödenip belgelendirilen uçuş bedeli, uçuş yasağı kalktıktan sonraki altmışıncı günü izleyen on dört gün içerisinde katılımcıya iade edilir.

(2) Katılımcının bilgilendirilmesi ve açık onayının alınması koşuluyla, ödenmesi zorunlu vergi, harç ve benzeri yasal yükümlülüklerden doğan masraflar hariç olmak üzere katılımcının ödemiş olduğu bedel, uçuş yasağı kalktıktan sonraki altmışıncı günü izleyen on dört gün içerisinde iade edilir.

(3) Katılımcının birinci veya ikinci fıkrayı tercih ettiğine ilişkin yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı ile bilgilendirilmesi ve onayının alınmasında ispat yükü paket tur düzenleyicisi veya aracısına aittir.” Düzenlemesine yer verilmiş olup bu düzenlemeye göre eğer satın alınan paket tur içerisinde uçak bileti bulunmakta ve söz konusu bedel de uçuş firmasına acente tarafından ödenmiş ise ancak bu halde tüketicinin de onayı alınmak şartı ile bedel iadesi  uçuş yasağı kalktıktan sonraki altmışıncı günü izleyen on dört gün içerisinde iade edilebilecektir.

Yasal düzenlemeler çok açıkken acenteler sözleşme iptallerini yapmama çabası yanı sıra para iadelerini de yapmamaktadırlar. Oysaki para iadesinin tüketiciye 14 gün içinde yapılması gerekmektedir. Acenteler tüketiciden tahsilat yapan şirket ise de tüketiciden tahsil edilen paranın belirli bir yüzdesini alıp kalan kısmını tüketicinin tatilini geçireceği otele yada tatil yapacağı kuruma iletecektir. Yani acente tahsil edilen parayı bir nevi emanet alan kurum olmasına rağmen kriz bahanesi ile tüketiciye para iadesi yapmamakta veya geciktirmektedirler.

Acente bu süreçte para iadenizi yapmaz ise vakit kaybetmeden sözleşme bedelinin miktarına göre bulunduğunuz yerdeki hakem heyetine veya tüketici mahkemesine başvuru yapabilirsiniz.

Başvurunun ayrıntıları ve nasıl bir yol izlemeniz gerektiği hususunda mutlaka Avukat ile hareket etmenizi danışmalık almanızı öneriyoruz.  

Bir cevap yazın