Günlük Kiralık Evlere Yeni Kanun Geldi: Oy Birliği Şart, 1 Milyon Ceza

Avukat İlknur Coşkuner Savgı /İCS HUKUK&DANIŞMANLIK

Hukuk Danışmanlığı’na yaptığımız sitelerde son yıllarda daireler için ‘günlük kiralamalar’ yönetim ve sakinleri fazlasıyla rahatsız ediyor. Bu tür kiralamalarda 26 Ekim 2023’teki kanuni düzenlemeye kadar bir belirsizlik söz konusuydu. Kimi malik ve kiracılar bu durumu kötü niyetli olarak lehlerine kullanmaktaydı.

Bir sitede ev satın aldığınız veya kiraladığınız zaman bu tercihin ana sebebi hiç şüphesiz güvenlik. Enflasyona bağlı olarak kiralardaki yükseliş günlük kiralamaların daha fazla tercih edilmesine sebep oldu. Yüksek gelir elde etmek için bazen mal sahiplerinden kiralayıp da haberli- habersiz alt kiralamalar yapan kiracılar bazen de malikler bu tür kiralamaları yapmaktaydı. Ancak hem kiracılar hem de vergi yönünden hiçbir kayıt olmayan bu kiralama şeklinden site sakinleri rahatsızlık ve huzursuzluk duymakta ve güvenliğine, huzuruna karşı gerçekleşecek olası tehditleri önlemek amacı ile şikayetçi olmaktaydı.

Caydırıcı Ceza Geldi

26 Ekim 2023 kabul tarihli 7464 Sayılı “Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” yaşanan belirsizliğe bir yasal düzenleme getirdi. Bu yasa öncesindeki şikâyet ve ihtarlara Kat Mülkiyeti Kanun’un Genel Hükümleri ve Yönetim Planı Hükümlerine aykırılık dayanak oluşturmaktaydı.

100 günden az süreyi kapsayan konut kiralamaları ‘Turizm Amaçlı Konut Kiralaması’ kapsamına alındı. Kanunla konutların gerçek ve tüzel kişilere turizm amaçlı kiralanmasına ilişkin usul ve esaslar belirlendi.  Bu kapsamda bulunan konut kiralamaları için, kiralama sözleşmesi yapılmadan önce Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan izin belgesi alma zorunluluğu getirildi. Bu kapsamda kiralanan konutların girişlerine, Bakanlıkça nitelikleri belirlenen plaketler asılacak.

İzin belgesini alma yükümlülüğü, kiraya verene ait, ancak kiraya veren haricinde turizm amaçlı kiralama faaliyetinin yürütülmesi halinde bu kiralamalar, Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu uyarınca belgelendirilmiş A grubu seyahat acentaları aracılığıyla yapılabilecek.

Oy Birliği Şart

İzin belgesi başvurularında, turizm amaçlı kiralanacak konut bir binanın dairesi ise izin belgesi alınabilmesi için aynı binadaki tüm kat maliklerinin oy birliği ile alınan kararın ibrazı zorunlu oldu. Bu durum malik ve sakinler ile site yönetimini rahatlatan bir düzenleme. Konut sitelerinde sadece turizm amaçlı kiralama yapılan konutun bulunduğu bina için bu karar aranacak, izin belgesi örneği site yönetimine iletilecek.

Üçüncü Kişileri Kiralama Yasağı

İzin belgesi sahibinden kiralanan konutun kiracılar tarafından kendi nam ve hesabına üçüncü kişilere kiralanması veya kendi adına mesken olarak kullanılmak amacıyla kiralanan konutun kiracısı tarafından kendi nam ve hesabına turizm amaçlı olarak üçüncü kişilere kiralanması yasaklandı. Ancak, kiracı tüzel kişiler, turizm amaçlı kiraladıkları konutu, kendi personeline kullandırabilecek. Bunlara aykırı kiralama yapan kişiler ve izin belgesi olmayan konutların turizm amaçlı kiralanmasına aracılık edenler hakkında her bir sözleşme için 100 bin Türk lirası idari para cezası uygulanacak.

1 Milyon TL Para Cezası

İzin belgesi bulunmaksızın kiraya verenlere, kiralama yapılan her bir konut için 100 bin Türk lirası idari para cezası uygulanacak ve izin belgesi alarak faaliyette bulunabilmesi için 15 gün süre verilecek. Süre sonunda izin belgesi alınmaksızın turizm amaçlı kiralama faaliyetine devam edenlere 500 bin Türk lirası idari para cezası uygulanacak. İzin belgesi alarak faaliyette bulunabilmesi için bir kez daha 15 gün süre verilecek. İkinci 15 günün de dolmasına rağmen, izin belgesi bulunmaksızın turizm amaçlı kiralama faaliyetlerine devam edenler hakkında, 1 milyon Türk lirası idari para cezasına hükmedilecek.

İnternet Platformlarında Günlük Kiralama Yasaklandı

İzin belgesi olmadan kiralanan konutların elektronik ticaretine ve tanıtımına imkân sağlayan platformlar, Bakanlık tarafından uyarılmaları halinde, söz konusu ilanları 24 saat içinde kaldırmakla yükümlü olacak. Aksi durumda, her bir konut için 100 bin Türk lirası idari para cezasına çarptırılacak.

            Daire maliklerinin, kendilerini rahatsız edecek ve güvenliklerini tehlikeye atacak kiralamaları takip etmeleri ve gerekli hukuki girişimleri zamanında yapmaları bu konudaki suistimallerin önüne geçilmesine yardımcı olacaktır.

Bir cevap yazın